Europan

Europan 10 -kilpailu

Järvenpään kilpailualue

Ilmastonmuutoksen takia meidän täytyy arvioida uudelleen, miten rakennamme kaupunkejamme. Kestävyys on energiatehokkaita ratkaisuita, hyvää julkista liikennettä, arkkitehtonista laatua, sosiaalista monimuotoisuutta ja kykyä sopeutua ennustamattomaan tulevaisuuteen. Kuitenkin moni perhe haluaa suuren omakotitalon lähiössä ja seurauksena tarvitsee kaksi autoa liikkumiseen.

Kilpailutyössä yritettiin ratkaista sitä, miten omakoti- ja pientaloasuminen voitaisiin ratkaista kestävästi, menettämättä kuitenkaan pientaloasumisen koettua laatua.

Ensimmäisenä vastauksena ongelmaan kilpailutyössä esitettiin viisas maankäyttö. Arvokas kulttuurimaisema säilytettiin ja rakentamisen jalanjälki pidettiin pienenä. Olemassa olevat maatilat säilytettiin, jotta lähiruoan tuotanto alueella olisi tulevaisuudessa mahdollista. 

Toinen vastaus ongelmaan olivat pitkän elinkaaren joustavat ratkaisut. Ajatuksena oli rakennusoikeusporkkanat energiatehokkaista ratkaisuista. Korttelirakenne laadittiin siten, että tulevaisuudessa sen tiivistäminen on helppoa.

Kolmas vastaus ongelmaan oli jakaminen. Jakaa voi vaikka, mitä ruohonleikkureista ja pesukoneista kotiteattereihin. Jaetut hyödykkeet voivat olla suurempia, parempia, tehokkaampia ja säästävät rahaa ja energiaa. Rakennuksissa tarvitaan vähemmän lämmitettävää tilaa, kun kaikkien ei tarvitse varastoida samoja hyödykkeitä. Kilpailutyö esitti kerrostalomaisia yhteistiloja ja jakamispalveluita pientalojen yhteyteen. Korttelirakenne kiertyi ”share hub:ien”, kodin sosiaalisten jatkeiden ympärille.

Projektin tiedot

Tyyppi

Yleinen kaupunkisuunnittelukilpailu

Sijainti

Järvenpää

Vuosi

2010

Sijoittuminen kilpailussa

1 . sija

Järjestäjä

Europan Europe

Yhteistyö

Sanna Meriläinen ja Teemu Seppänen

Alla otteita kilpailumateriaalista